wtorek, 23 kwietnia 2013

Orzechowiec



Pierwsze promyki słońca złapałam na spacerze w parku. 
Widziałam już tegoroczne przylaszczki i fiołki. Widziałam żółciutkie wierzbowe listki i pąki na drzewach. Zobaczcie sami...
Niebo jest już niebieskie, wiatr jeszcze chłodny ale już wesoły. 
Były pierwsze lody z wafelka i rower już też był. 
Pora na szczypiorek i rzodkiewkę, na rozpięte kurtki i baleriny, zaczęło się wreszcie!



Dzisiaj poczęstuję Was orzechowcem mojej Mamy. Ciasto jest z rodzaju tych, które zyskują w smaku każdego następnego dnia, jeśli uda się je ocalić przed zjedzeniem. Kruche blaty przykrywa warstwa moich ulubionych powideł śliwkowych i gruba warstwa orzechów. Pomiędzy ciastem pyszny budyniowy krem. Przygotowanie ciasta jest według mnie dość pracochłonne ale trud się opłaci. 

Orzechowiec

1 kostka masła
3 szklanki mąki
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0.5 szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany do zagniatania (opcjonalnie)

6 białek 
300g orzechów włoskich
niepełna szklanka cukru
słoik powideł (albo kwaśnego dżemu)

na krem
1.3 szklanki mleka
0.5 szklanki cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
kostka masła

Z masła, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i cukru zrobić kruszonkę. Zagnieść z żółtkami a jeżeli ciasto będzie za suche dodatkowo kwaśną śmietaną. Ciasto podzielić na dwie równe części i rozłożyć na dwie blaszki do pieczenia o jednakowych rozmiarach. Jeśli nie macie dwóch identycznych foremek, to jedną część ciasta możecie schłodzić w lodówce i upiec potem. 
Surowe ciasto należy posmarować cienko powidłami śliwkowymi. 
Z białek ubić pianę, dodać do niej nieco mniej niż pół szklanki cukru kryształu i dalej ubijać (jak na bezy). Powstałą masę rozłożyć na cieście, posypać orzechami i upiec. Czas pieczenia wynosi około 45-60 min w temperaturze 180 stopni (zależy od piekarnika). Trzeba uważać by orzechy się nie przypalały, najlepiej pod koniec pieczenia przykryć je papierem albo folią aluminiową. W ten sposób należy przygotować oby dwa kruche spody. 
Aby zrobić krem należy zagotować szklankę mleka z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać mąkę rozrobioną w pozostałym mleku i ugotować coś w rodzaju budyniu. Kiedy masa przestygnie ucierać z masłem i jajami na puszysty krem (jajka należy sparzyć przed użyciem). 
Gotowe orzechowe blaty przełożyć budyniowym kremem i odstawić w chłodne miejsce, by  ciasto nawilgło. Wierzch można udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego 

3 komentarze:

  1. Witam Ciebie serdecznie,

    masz bardzo interesujący blog z wieloma apetycznymi przepisami, gratuluję! Byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła do nas oraz zarejestrowała swój blog na liście Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl. Dzięki temu Twoje przepisy trafią do jeszcze większego grona odbiorców.

    Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych. Już ponad 1100 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy. Rejestracja jest darmowa i bardzo prosta, wystarczy tylko padać adres bloga oraz adres e-mail.

    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Z pozdrowieniami,
    Magdalena
    W razie jakichkolwiek pytań, pisz śmiało na info@znajdzprzepisy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarze :)