czwartek, 28 czerwca 2012

Z maślanką i jagód szklanką...



...Posłuchajcie,jak w poranek
Na czernice,na jagody
Szedł do boru mały Janek...



Pamiętacie jedną z pierwszych lektur szkolnych - Na jagody? To jest bajka o Janku, który postanowił zebrać dwie krobki jagód na imieniny swojej mamy. W lesie spotkał Jagodowego króla i panny Borówczanki, którzy pomogli mu wypełnić jagodami koszyczki. Kto choć raz zbierał jagody ten wie, jak żmudne to zajęcie. Dlatego podziwiam dzieci, które  podczas letnich wakacji zarabiają w ten sposób na swoje przyjemności i chętnie kupuję od nich jagody. Dawniej miarą w sprzedaży tych drobnych owoców była szklanka albo litr. 
W dzieciństwie sprawdzałam czy mój język zabarwił się na granatowo. Teraz też robię to czasem ukradkiem. Moja Babcia przestrzegała mnie przed plamami z jagodowego soku, bo nie dało się ich usunąć nawet po wielokrotnych praniach. Uważajcie więc! W wierszu Marii Konopnickiej przygoda małego Janka zakończyła się prawdziwą jagodową ucztą: 

...Jak się Mama ucieszyła,
Jak wyborna kawa była,
Jak jagody zaraz dano 

Z miałkim cukrem i śmietaną... 


I choć najbardziej lubię jagody w wersji najprostszej, właśnie z cukrem i śmietaną, to dziś proponuję smaczne ciasto. W przygotowaniu jest równie proste, jak jagody ze śmietaną. Sporządza się je na bazie maślanki. Ten przepis jest absolutnym hitem, jeśli chodzi o proste ciasta owocowe, w mojej Rodzinie. Przypomina mi nieco receptę na muffiny. Ciasto jest wilgotne i lekkie, długo pozostaje świeże. Dodatek wiórków kokosowych i kruszonki można pominąć ale gorąco polecam jej przygotowanie. 



Ciasto z jagodami z maślanką


1 szklanka maślanki
1 szklanka cukru
2.5 szklanki mąki
0.5 szklanki oleju
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
na kruszonkę:
150g cukru
150g wiórków kokosowych
150g masła
około szklanka jagód

Na początku z cukru, masła i wiórków kokosowych przygotowałam kruszonkę. Następnie suche składniki, czyli mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem wymieszałam ze sobą w dużym naczyniu. Osobno przy użyciu trzepaczki balonowej roztrzepałam całe jajka z maślanką i olejem. Całość połączyłam w jednolitą masę. Ciasto wyłożyłam do okrągłej foremki, posypałam umytymi jagodami i kruszonką. Piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni, albo do tak zwanego suchego patyczka. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem, choć moim zdaniem jest wystarczająco słodkie. 
Smacznego

12 komentarzy:

  1. Chwilowo nie marzę o niczym innym poza takim ciachem i kubkiem kakao. Smakowite zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie wysokie, puchate i piękne!!! Wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością wypróbuje Twój "rodzinny hit":) bo wygląda wspaniale!!a ja uwielbiam jagody i proste ciasta! już zapisuję do zrobienia:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto wygląda świetnie, koniecznie muszę wyprobować, zapraszam do wystawienia go w konkursie, który trwa na moim blogu. na zwycięzcę czeka świetna nagroda
    zapraszam
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/06/sodki-konkurs-pometek.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agabi przygotuję więc jakieś naprawdę urodzinowe ciasto!

      Usuń
  5. Uwielbiam jagody, uwielbiam takie ciasta. Wygląda idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje ulubione połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jagodowe pyszne smaki, piękne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda pięknie!
    wiesz, że jeszcze nigdy nie jadłam ciasta z jagodami?

    OdpowiedzUsuń
  9. Karmelitko, pora chyba żeby to zmienić, spróbuj a na pewno polubisz!

    Dziękuję wszystkim za miłe komentarze, sezon w pełni, czas na wypróbowanie wielu jagodowych przepisów!
    Polecam Wam to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wczoraj wypróbowałam przepis, ciasto jest naprawdę pyszne :) Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic tak nie cieszy jak przepisy, które się sprawdzają i ciasta, które znikają ze stołu szybciutko!
      Cieszę się że smakowało, pozdrowienia :)

      Usuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarze :)