...Posłuchajcie,jak w poranek
Na czernice,na jagody
Szedł do boru mały Janek...
Pamiętacie jedną z pierwszych lektur szkolnych - Na jagody? To jest bajka o Janku, który postanowił zebrać dwie krobki jagód na imieniny swojej mamy. W lesie spotkał Jagodowego króla i panny Borówczanki, którzy pomogli mu wypełnić jagodami koszyczki. Kto choć raz zbierał jagody ten wie, jak żmudne to zajęcie. Dlatego podziwiam dzieci, które podczas letnich wakacji zarabiają w ten sposób na swoje przyjemności i chętnie kupuję od nich jagody. Dawniej miarą w sprzedaży tych drobnych owoców była szklanka albo litr.
W dzieciństwie sprawdzałam czy mój język zabarwił się na granatowo. Teraz też robię to czasem ukradkiem. Moja Babcia przestrzegała mnie przed plamami z jagodowego soku, bo nie dało się ich usunąć nawet po wielokrotnych praniach. Uważajcie więc! W wierszu Marii Konopnickiej przygoda małego Janka zakończyła się prawdziwą jagodową ucztą:
Jak wyborna kawa była,
Jak jagody zaraz dano
Z miałkim cukrem i śmietaną...
Ciasto z jagodami z maślanką
1 szklanka maślanki
1 szklanka cukru
2.5 szklanki mąki
0.5 szklanki oleju
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
na kruszonkę:
150g cukru
150g wiórków kokosowych
150g masła
około szklanka jagód
I choć najbardziej lubię jagody w wersji najprostszej, właśnie z cukrem i śmietaną, to dziś proponuję smaczne ciasto. W przygotowaniu jest równie proste, jak jagody ze śmietaną. Sporządza się je na bazie maślanki. Ten przepis jest absolutnym hitem, jeśli chodzi o proste ciasta owocowe, w mojej Rodzinie. Przypomina mi nieco receptę na muffiny. Ciasto jest wilgotne i lekkie, długo pozostaje świeże. Dodatek wiórków kokosowych i kruszonki można pominąć ale gorąco polecam jej przygotowanie.
Ciasto z jagodami z maślanką
1 szklanka maślanki
1 szklanka cukru
2.5 szklanki mąki
0.5 szklanki oleju
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
na kruszonkę:
150g cukru
150g wiórków kokosowych
150g masła
około szklanka jagód
Na początku z cukru, masła i wiórków kokosowych przygotowałam kruszonkę. Następnie suche składniki, czyli mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem wymieszałam ze sobą w dużym naczyniu. Osobno przy użyciu trzepaczki balonowej roztrzepałam całe jajka z maślanką i olejem. Całość połączyłam w jednolitą masę. Ciasto wyłożyłam do okrągłej foremki, posypałam umytymi jagodami i kruszonką. Piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni, albo do tak zwanego suchego patyczka. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem, choć moim zdaniem jest wystarczająco słodkie.
Smacznego
Chwilowo nie marzę o niczym innym poza takim ciachem i kubkiem kakao. Smakowite zdjęcia!
OdpowiedzUsuńJakie wysokie, puchate i piękne!!! Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńZ pewnością wypróbuje Twój "rodzinny hit":) bo wygląda wspaniale!!a ja uwielbiam jagody i proste ciasta! już zapisuję do zrobienia:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńciasto wygląda świetnie, koniecznie muszę wyprobować, zapraszam do wystawienia go w konkursie, który trwa na moim blogu. na zwycięzcę czeka świetna nagroda
OdpowiedzUsuńzapraszam
http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/06/sodki-konkurs-pometek.html
Agabi przygotuję więc jakieś naprawdę urodzinowe ciasto!
UsuńUwielbiam jagody, uwielbiam takie ciasta. Wygląda idealnie! :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńJagodowe pyszne smaki, piękne ciasto :)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńwiesz, że jeszcze nigdy nie jadłam ciasta z jagodami?
Karmelitko, pora chyba żeby to zmienić, spróbuj a na pewno polubisz!
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za miłe komentarze, sezon w pełni, czas na wypróbowanie wielu jagodowych przepisów!
Polecam Wam to ciasto!
Wczoraj wypróbowałam przepis, ciasto jest naprawdę pyszne :) Polecam!!!
OdpowiedzUsuńNic tak nie cieszy jak przepisy, które się sprawdzają i ciasta, które znikają ze stołu szybciutko!
UsuńCieszę się że smakowało, pozdrowienia :)