piątek, 9 grudnia 2011

Świąteczne wypieki


Tegoroczne Święta przychodzą jakoś szybko i niespodziewanie. Parę minionych dni spędziłam na dalekiej mazurskiej wsi prawie odcięta od cywilizacji. W zimie, gdy prędko robi się ciemno Mazury nastrajają raczej nostalgicznie. Po powrocie zastałam w Warszawie świąteczną gorączkę. W sklepach pełno ludzi, wszyscy mówią o świętach ale w głowach mają jedynie świąteczne zakupy. Każda rzecz może stać się  gwiazdkowym podarunkiem! Te kilka dni z dala od zgiełku pozwoliły mi odetchnąć i uświadomiły kilka ważnych rzeczy.
I choć ten blog miał być o tym co lubię, w tym miejscu muszę napisać czego stanowczo nie znoszę. Otóż nie cierpię pośpiechu. Wcale nie znaczy to, że się nie spieszę, ja ciągle gdzieś gnam. Stale pogania mnie poczucie obowiązku i wiele pilnych spraw. Jednak naprawdę cieszą mnie niespiesznie wykonywane czynności: poranne picie kawy w szlafroku, zakupy na pobliskim targu albo zdobienie świątecznych ciastek i pierników. Tak, tak to ostatnie jest moją powolną specjalnością. Czasem myślę, że jeśli doczekam się kiedyś emerytury, co w wypadku podniesienia wieku emerytalnego nieprędko nastąpi, będę najszczęśliwszą,  powolną staruszką pod słońcem. Tymczasem praktykuję nocne pieczenie, bo tylko w nocy zwalniam. Pierniki muszą poczekać na weekend. Na razie ulepiłam cynamonowe kulki i rożki waniliowe, które nie wymagają zdobienia. Piekę je jedynie na Święta Bożego Narodzenia. Cieszę się najpierw ich przygotowaniem a później smakiem. Rożki najbardziej lubi mój mąż a kulki z cynamonem są dla mnie. Do upieczenia tych ciastek potrzeba tylko żółtek, białka jajek zwykle gromadzę w lodówce i potem zużywam do innych wypieków, które jeszcze na pewno zrobię w tym roku. 


Waniliowe rożki 

300g mąki
120g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
150g mielonych migdałów (użyłam mielonych migdałów bez skórek)
kostka zimnego masła
3 żółtka

do obtoczenia
cukier kryształ pomieszany z cukrem waniliowym   
Mąkę, cukier, cukier waniliowy i migdały należy wymieszać w sporym naczyniu. Zimne masło potrzeć na tarce albo posiekać nożem razem z mąką i sypkimi składnikami. Na koniec dodać żółtka i wszystko zagnieść na jednolitą masę a następnie zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około godzinę (nie czekałam godziny). Z ciasta formować rożki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasteczka lekko się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe rożki obtoczyć trzeba w cukrze wymieszanym z cukrem waniliowym. Z porcji otrzymamy około 40 ciastek.  

          Cynamonki
120g miękkiego masła
140g brązowego cukru
2 żółtka
120g kwaśnej śmietanki
400g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżeczki cynamonu
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, do której następnie dodajemy żółtka i kwaśną śmietanę. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonym cynamonem. Wszystko razem zagniatamy na gładką masę i formujemy małe kulki. Ciastka pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem. Kulki urosną nieco podczas pieczenia dlatego nie należy układać ich zbyt gęsto. Z podanej porcji otrzymałam 60 małych cynamonek
Smacznego

6 komentarzy:

  1. Ja też nie lubię pośpiechu...ten cały wielkomiejski zgiełk przedświąteczny wcale nie sprawia, że czuję już klimat świąt. Ale dzisiaj zamierzam upiec pierwsze świąteczne ciasteczka, myślę,że wtedy w końcu poczuję Święta. Podobają mi się szczególnie Twoje cynamonki. Pozdrawiam http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  2. Rożki porywam, bo wyglądają pięknie! Podoba mi się zdjęcie, takie prawdziwie świąteczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rożki wyglądają jak z bajki. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie ;) Aż mam ochotę jednego porwać!

    OdpowiedzUsuń
  5. Śniegowe rożki bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rozki sliczne:)Przypominaja troche chinskie ciasteczka z wrozba:)Ale na pewno sto razy lepsze:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarze :)