niedziela, 27 października 2013

Nadziane cukinie


Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw. Kiedy przygotowuję cukinie w sosie pomidorowym z ziołami i czosnkiem nigdy nie zostaje nic na później, zawsze zjadamy wszystko od razu. W warzywniaku zawsze wybieram te najmniejsze okazy, bo są według mnie najsmaczniejsze, mają cieniutką skórkę, której nie trzeba obierać i można je podać na surowo.
Przyrządzałam już cukinię na wiele sposobów: zapiekaną, marynowaną, duszoną jako dodatek do ryżu albo makaronu. Ostatnio kupiłam cukinie, które trochę udawały małe dynie. Zwykle nadziewam warzywa farszem do gołąbków albo mięsem mielonym z pieczarkami. Tym razem wykorzystałam kurki, ser bałkański i i kaszę jaglaną. Nadziałam tak okrągłe cukinie i małe kolorowe papryki. Jeśli nie lubicie jaglanki, możecie ją zastąpić na przykład kuskusem albo kaszą jęczmienną. Polecam jednak użycie jagły, bo to jedna z najzdrowszych kasz a w tym daniu sprawdza się doskonale.


Cukinia faszerowana kaszą, kurkami i serem bałkańskim

4-5 niewielkich cukinii
4 małe papryki
200g kurek (spora garść)
100g sera bałkańskiego (może być też feta albo inny podobny ser)
jedna mała cebula
3-4 duże dojrzałe pomidory
2 ząbki czosnku
kaszy jaglanej
2-3 dorodne gałązki świeżego tymianku
sól i pieprz
kilka łyżek oleju roślinnego (użyłam rzepakowego)

Cukinie i papryki należy ściąć przy ogonku i wydrążyć. Miąższ z cukinii będzie potrzebny do nadziewania, dlatego trzeba go posiekać, lekko posolić (pamiętajmy że farsz będzie słony przez dodatek solonego sera) i odstawić.
Kaszę należy dokładnie opłukać i osuszyć na sitku.
Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulkę, dorzucić przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i kurki. Całość podsmażać przez kilka minut, po czym dorzucić kaszę i posiekany miąższ z cukinii wraz z sokiem. Chwilkę dusić pod przykryciem a następnie dodać tyle wody, ile było kaszy i kontynuować duszenie. Kasza musi wchłonąć cukiniowy sok wraz z wodą, którą uzupełniamy do uzyskania całkowitej miękkości kaszy (podobnie jak przy przygotowaniu risotto). Farsz przyprawiamy i pieprzem, studzimy, wkruszamy zimny ser feta i mieszamy. Napełniamy wydrążone papryki i cukinie.
Obrane ze skórki pomidory kroimy na małe kawałki, mieszamy w naczyniu żaroodpornym z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, 2 łyżkami oleju, listkami tymianku otartymi z 3 sporych gałązek, solą i pieprzem do smaku. Do tak przygotowanego naczynia wkładamy nadziane cukinie i papryki. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut.
W czasie zapiekania ser powinien stać się kremowy a sos pomidorowy powinien zapiec się na dnie naczynia. Podajemy udekorowane gałązkami świeżego tymianku.
Smacznego

1 komentarz:

  1. Uwielbiam faszerowane warzywa, a do tego kasza jaglana... Mmm same pyszności u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarze :)