Dżem truskawkowo-rabarbarowy.
1,5 kg dojrzałych truskawek
0,5 kg łodyg rabarbaru
0,5 kg cukru
pół laski wanilii albo cukier waniliowy
sok wyciśnięty z cytryny
odrobinę startej cytrynowej skórki (opcjonalnie)
Umyte truskawki pokroiłam na połówki, zasypałam szklanką cukru i odstawiłam do lodówki na kilka godzin aby puściły sok. Rabarbar pokrojony w małe kawałki podgrzałam razem z resztą cukru, aż się zeszklił i dodałam do niego przyprawy: wanilię i sok z cytryny razem z otartą skórką. Wreszcie do garnka dodałam truskawki. Po zagotowaniu mieszałam od czasu do czasu, po to by dżem nie przywierał i smażyłam około 1,5 godziny. Czas smażenia zależy jednak od tego jak soczyste były owoce, chodzi przecież o to by konsystencja dżemu była odpowiednia. Gotowy dżem przekładałam do wyparzonych słoików i pasteryzowałam jeszcze 20 minut w kąpieli wodnej. Na koniec słoiki powinny się zamknąć i mieć wklęsłe wieczka. Jest to ważne ponieważ mój dżem nie zawiera dużej ilości konserwującego cukru jak choćby konfitury a przecież nie chcemy by się zepsuł.
Smacznego dżemowania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wizytę na blogu i komentarze :)