Ryby są najzdrowszym pomysłem na kolację albo śniadanie. Podobno wśród żyjących najdłużej ludzi jest najwięcej takich, którzy nie jedzą mięsa, ale spożywają duże ilości warzyw i ryb. Sama ciągle mam wrażenie, że jem ich zbyt mało. Na szczęście mam w domu wielbiciela wszelkich ryb i dzięki temu goszczą one na moim stole dość często. Rozsądnym rozwiązaniem jest zjadanie ryb dwa trzy razy w tygodniu, zamiast mięsa. Niestety nie zawsze możemy zjeść rybny luch albo obiad, dlatego może spróbujmy ryb na kolację. Śledzie przygotowane w tradycyjny sposób smakują wszystkim ich amatorom. Zaletą tego przepisu jest jego prostota. Jak wiadomo w prostych receptach jest siła, bo mamy coraz mniej czasu na długotrwałe przygotowywanie posiłków. Szybkie zakupy po albo przed pracą przedkładamy nad czasochłonne wyprawy do sklepów. Dlatego śledzie są idealnym pomysłem na codzienną porcję ryby.
Śledzie w tradycyjnej zalewie
0.5 kg płatów śledziowych solonych
niewielka marchewka
jedna mała czerwona cebulka
jedna mała biała cebulka
łyżka jagód jałowca
pół łyżeczki ziela angielskiego
40 ml octu 10%
100 ml cukru
150 ml wody
czarny pieprz z młynka
Śledzie
należy oczyścić i wymoczyć w wodzie przez noc. Następnego dnia śledzie
kroimy na małe kawałki pozbywając się brzegowych poszarpanych części.
Układamy je w słoju albo miseczce na zmianę z warstwami pokrojonej w
piórka czerwonej i białej cebulki, posypując swieżo mielonym
czarnym pieprzem. Zalewę przygotowujemy w garnku osobno. Mieszamy wodę,
cukier i ocet z przyprawami. Ilość octu można zredukować albo zwiększyć
według uznania, choć moim zdaniem takie proporcje są idealne. Do garnka
dorzucamy obraną i pokrojoną w małe kawałeczki marchewkę. Wszystko
trzeba zagotować i dopiero po przestudzeniu zalać śledzie a następnie
odstawić na noc albo dłużej.
Smacznego.
Podziwiam bardzo apetycznie sfotografowane takie proste danie, od razu nabrałam ochoty! ;) Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam śledzie,ale takiego octu już nie.Zdecydowanie ocet owocowy.Dobrze pasuje jabłkowy.
Pozdrowienia!